Kuchnia

Marokańska kuchnia jest przesycona słońcem afrykańskim. Razem z kreatywnością Arabów i subtelnością francuską uważana za jedną z najlepszych na całym świecie. Większość Marokańczyków jada w domu, a kolacja jest tam uważana za najważniejszą. Kiedy już zostaniemy zaproszeni na posiłek marokański nie wypada odmówić. Wtedy możemy zasmakować prawdziwej narodowej kuchni. Poza domem turyści mogą skosztować przeróżnych smaków w restauracjach, a są to kramy z grillami, czy też ekskluzywne restauracje. W tych drogich restauracjach bardzo dużo dań jest podawanych w zachodnim stylu. Stare pałace zostały przemienione w wytworne restauracje. W mniejszych restauracjach możemy skosztować tych samych potraw, ale po znacznie mniejszej cenie. Co możemy dostać na ulicach? Na grillach piecze się miękką baraninę, ryby, sałatki, czy zupę o nazwie harira. Marokańska kuchnia wyróżnia się przede wszystkim prostotą. Zajadać możemy się przepysznymi daniami mięsnymi, ciastami, czy przystawkami z egzotycznych owoców. Wiele osób uważa, że jedynym rywalem marokańskiej kuchni jest kuchnia turecka. Jeżeli chcemy dogłębnie poznać marokańską kuchnię to należy stołować się w małych miejscowych restauracjach.