Picie herbaty

Herbata miętowa to w Maroku wręcz płyn życia. Możemy się jej napić praktycznie wszędzie. Podarowanie komuś szklanki miętowej herbaty to wyznanie przyjaźni. Nie można odmówić jej wypicia. Tę herbatę słodzi się obficie cukrem. Herbata miętowa ma również znaczenie symboliczne, gdyż kolor zielony jest odcieniem proroka przynosi bardzo dużo szczęścia. Zieleń jest także symbolem płodności. Cukier to oznaka przyjaźni i życzenia zdrowia. Turysta zwiedzający Maroko może poczuć się naprawdę komfortowo i przyjemnie, kiedy uczestniczy w ceremonii picia miętowej herbaty. Cały ten rytuał ma swoją tradycję. Wybierany zostaje czcigodny gość, najczęściej jest to mężczyzna, by podał herbatę. Siedzi on ze skrzyżowanymi nogami, przed nim stoi taca, gdzie mieści się dzbanek, małe filiżanki, trzy opakowania herbaty, mięta, no i cukier. W trakcie wsypywania herbaty do dzbanka, zalewania jej wrzącą wodą, dodawania mięty i cukru panuje błoga cisza. Następnie mężczyzna przykrywa dzbanek, a wszyscy goście oczekują na moment zaparzenia się herbaty. Główny gość wlewa sobie trochę herbaty po to, by ocenić jej smak. Trzymana jest przez bardzo długo w ustach. Dopiero po tym herbata zostaje nalana innym osobom. Należy pamiętać o wlewaniu herbaty z dużej wysokości, tak by dobrze się wymieszała. Jak wyrazić gościnność gospodarza? To bardzo proste. Należy wypić przynajmniej trzy szklanki za jego zdrowie!