Tradycyjny posiłek

Rozpoczynamy go harirą, czyli bardzo gęstą warzywno-mięsną zupą z egzotycznymi przyprawami. Zupa ta spożywana jest w ramadanie na zakończenie postu, zaraz po zachodzie słońca. Potem możemy zjeść mechoui, które jest jednym z fascynujących dań, ponieważ zostaje upieczone całe jagnię na piecu glinianym. Zwykle mechoui jest to potrawa na zamówienie. Kawałki mięsa oddzielane są wyłącznie prawą ręką. Przysmak ten zjada się z chlebem o nazwie chobza. Kiedy gość naprawdę spodobał się gospodarzom to zostaje uhonorowany pastillą. Jest to nic innego, jak subtelne ciasto nadziewane mięsem gołębim razem z migdałami polane masą lukrową. Tajine, albo kuskus jest daniem głównym, to marokańskie danie narodowe. Tajine to potrawa mięsna, albo też rybna razem z oliwkami. Kuskuk to posiłek przyrządzany z kaszy razem z duszonymi warzywami i baraniną. Na południu kuskus przyrządza się z cebulą, jak też rodzynkami. Wedle zwyczaju kuskus spożywa się prawą ręką, z kaszy lepiona jest kulka, która następnie zanurzana jest w sosie. Aby zakończyć ucztę zostaje podany deser. Znane są ciasteczka cornes de gazelles tzw. „różki gazeli”. To maleńkie rogaliki, w środku których odnajdziemy migdały i miód. Rogaliki te popija się miętową herbatą.